Biserica fortificată

BISERICA EVANGHELICĂ FORTIFICATĂ VISCRI

Datorită structurii sale aproape neschimbate, a dimensiunilor și a așezării sale, biserica-cetate din Viscri se numără printre cele mai frumoase din Transilvania.

Orar de vizitare: zilnic între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00.

Viscri Fortified Church

 

Istoricul construcției bisericii este neclar. Este posibil ca o capelă ce aparținea coloniștilor secui să fi fost preluată în secolul al XII-lea de către coloniștii germani și să fi fost transformată de către aceștia în secolul al XIII-lea. Dovezi pentru aceasta ar fi mai multe refolosiri, ca de exemplu în cazul bucății de coloană cu capitel romanic, folosită drept piatră de botez în spațiul altarului.

In nava gotică de dimensiuni mici (13 m lungime, 6 m lățime) se intră prin două intrări cu anticamere acoperite, aflate în peretele sudic. In vest, nava este lipită de turnul bisericii (Intrarea se află în zidul de vest al bisericii). Se presupune că la origine acest turn a fost un turn locuit aparținând unei familii nobile, și abia după dispariția acestei așa numite familii de conți, el a devenit turn de biserică, pe la mijlocul secolului al XIII-lea.

De-a lungul absidei (nișei în naos în care este situat altarul) in semicerc, se află pe peretele de est orga în stil baroc-clasic, pe care este incorporată imaginea de altar (Hristos cu copiii, cf. Marcu 10, 13-16). Scaunele pentru preot și prezbiteriu, amvonul și piatra de botez deja menționată mai sus se află în spațiul din fata altarului. In jurul navei cu bănci foarte apropiate unele de altele se derulează pe trei părți galerii suspendate, împodobite cu picturi, în care se poate urca pe o scară aflată în exterior. Regulile săsești prevedeau că enoriașii - îmbrăcați mereu în port la slujbă - să se așeze separat în funcție de sex și vârstă. Dintre obiectele de cult trebuie menționată cupa de aur pentru împărtășanie, din secolul al XV-lea.
Viscri

Phasellus


Sit amet sapien tellus. In hac habitasse platea dictumst. Fusce dictum eros ac sapien

Viscri

Varius


Fusce eget massa at leo iaculis auctor. Sed in tempus leo. Vestibulum nec sodales.

Viscri Fortified Church

Fringilla


Curabitur consectetur, urna non convallis lobortis ex erat tincidunt lectus vitae

Viscri Fortified Church Museum

Integer


Donec tristique blandit elit, eu elementum magna malesuada eu! Quisque volutpat